Hoe maak je met een alumni-netwerk een koppeling met LLO?
Gepubliceerd:
7 maart 2022
Leestijd:
3 minuten
Strategische uitgangspunten LLO en alumninetwerk
Het mbo wordt (h)erkend als de motor achter de duurzame ontwikkeling van de metropoolregio Amsterdam, waar vakmensen blijvend wendbaar en weerbaarzijn in de maatschappijen op de arbeidsmarkt.
Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is een belangrijk speerpunt voor ROC Amsterdam/Flevoland. Het alumni-netwerk MBO Next is één van de manieren waarop deze ambitie vorm krijgt. Mirjam Riethof en Marga Douma leggen uit hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen.
Mirjam, jij bent programmamanager en ‘alumni-trekker’ bij het ROC. Wat is de doelstelling van het alumni-netwerk en LLO binnen het ROC Amsterdam?
“Die doelstelling hebben we geformuleerd als strategisch uitgangspunt. We willen dat ons mbo wordt herkend als de motor achter de duurzame ontwikkeling van de metropoolregio Amsterdam, waar vakmensen blijvend wendbaar en weerbaar zijn in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.”
Hoe realiseren jullie deze doelstelling?
“Hiervoor hebben we een ecosysteem Leven Lang Ontwikkelen & Alumni opgesteld. Dat ecosysteem is op centraal niveau uitgewerkt en daaronder vallen decentrale proeftuinen, zoals het alumnibeleid en het alumninetwerk MBO Next. Dit is een netwerk waarbij colleges zelf met alumni-activiteiten aan de slag gaan, zoals speeddates in het werkveld of informatiedagen voor het hbo. We hebben nu acht projectleiders die elkaar iedere twee weken online treffen voor kennisdeling rondom dit alumnibeleid vanuit MBO Next.”
Marga, jij bent de projectleider van MBO Next bij College Zuid. Hoe krijgt dit bij jullie vorm?
“Wij hebben MBO Next CZ ingezet als online community-platform. Hier kunnen oud-studenten van MBO College Zuidoost terecht voor handige cursussen die helpen bij het zoeken naar een baan. De reden dat we dat zo inzetten is dat we verleden jaar een subsidie hebben ontvangen voor begeleiding en nazorg van mbo-studenten, om zo de jeugdwerkloosheid te voorkomen. Het alumni-netwerk MBO Next CZ is hier dus op gericht.”
Hoe organiseer jij de verschillende alumni-activiteiten?
“Dat doe ik niet zelf, maar daar heb ik een aantal oud-studenten voor. Dat zijn de ‘hosts’: alumni die als zzp’er een betaalde functie vervullen bij MBO Next. Dit doen ze 4 uur per week, waarvan 1 uur een wekelijkse vergadering. Hier komen we samen om de alumni-activiteiten per opleiding te bespreken. De hosts hebben een aantal vaste opdrachten te vervullen, zoals het werven van meer alumni via sociale media en het houden van praatjes bij diploma uitreikingen. Op deze manier krijgen we meer aandacht voor MBO Next, via de oud-studenten zelf.”
Wat is de rol van de projectleider?
“Als projectleider ben je de verbindende factor. Ik faciliteer de hosts bij de uitvoering van hun projectplannen en activiteiten. Ook beheer ik de geldstromen en leg ik verantwoording af aan de directie van College Zuid en onze subsidiegevers. Uiteindelijk hoop ik op deze manier een duurzame implementatie van MBO Next binnen College Zuid te bewerkstelligen.”
Tips om te beginnen met het opzetten van een alumni-netwerk zoals MBO Next:
- Kijk waar de energie zit en geef dit de ruimte. Als er bij een bepaald college bijvoorbeeld veel samenwerkt met het hbo, laat dat dan bestaan. Als een ander college liever minder organiseert, dan is dat ook prima.
- Geef projectleiders de vrijheid. Zij kunnen hun eigen college het best en weten ook wat de oud-studenten nodig hebben.
- Communiceer goed met de verschillende colleges, zet bijvoorbeeld een centraal communicatieplatform en houd dit goed bij.
- Begin klein. MBO Next heeft bijvoorbeeld nog geen rechtsvorm, maar is nog steeds onderdeel van ROC Amsterdam. Pas als het alumni-netwerk echt vorm krijgt, kun je naar deze facetten kijken.
Dit interview is een samenvatting van een online vragenuurtje van Project Alumni. Benieuwd naar alle vragen en antwoorden? Bekijk hier de volledige video.
Gerelateerde documenten:
Gerelateerde artikelen
Loading...
Veelgestelde vragen
Loading...
Meer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagMeer weten over dit onderwerp?
Stel een vraagAanmelden nieuwsbrief
levenlangontwikkelen © Copyright 2025